Miért nem érdemes tovább halasztania a csatlakozást?

Az internet megváltoztatta az ember életét: lehetővé teszi, hogy legyőzzük a korábban csak drágán és nagy erőfeszítésekkel legyőzhető távolságokat, amik ismerőseinktől, családunktól elválasztottak. De jelentősen megkönnyíti vásárlásainkat, akárcsak a banki tranzakcióinkat, a csekkek befizetését vagy az olyan hivatalos elintéznivalókat, mint az adóbevallás. Ma már elég felkeresni a megfelelő weboldalakat és kattintani néhányat az egérrel: nincs sorban állás, nincsenek türelmetlen alkalmazottak, a felszabaduló idő pedig felbecsülhetetlen, akár munkára, akár pihenésre fordítjuk.

De nemcsak a kommunikációt segíti minden korábbinál jobban és nemcsak hétköznapi, időigényes és fárasztó tevékenységeinket könnyíti meg és gyorsítja fel; az internet új dimenziót ad a demokráciának is. Egyrészt lehetővé teszi, hogy a hagyományos médiák mellett új vagy civil forrásokból is tájékozódhassunk - a korábbiaknál sokkal kisebb késéssel - az eseményekről, és így árnyaltabb véleményt formálhassunk a művészetről, a politikáról, és általában az életünkről. Másrészt arra is lehetőséget ad, hogy ezt a véleményt megosszuk másokkal, szélesebbé és kiegyensúlyozottabbá téve a szólásszabadságot.

Ha pedig pihenni vágyik az internetező, szórakozási lehetőségek végtelen lehetőségéből választhat: játszhat, beszélgethet kedvenc hobbijáról hozzá hasonló emberekkel, utánajárhat, mi történt ismerőseivel és kedvenc celebeivel, tévét és videót nézhet, zenét hallgathat. És ne feled, az internet sosem egyirányú, mint a tévé vagy a rádió. Mindezeket nemcsak passzívan élvezheted, de készíthetsz is: oldalt alapíthatsz ritka hobbidnak, hogy megtaláld és összegyűjtsd a hasonszőrűeket, megmutathatod ismerőseidnek (vagy akár az egész világnak) kedvenc videóid, dalaid, és akár naplódban számolhatsz be kalandjaidról, nyaralásodról, kellemetlen főnöködről.

És végül lehetövé teszi, hogy tanuljunk, munkát keressünk vagy végezzünk anélkül, hogy ki kellene tennünk a lábunkat otthonról.

 

Miért nem elég a lassú internet? Miért kell szélessáv?

A válasz egyszerű: minél sokrétűbb az internet kínálata lehetőségek tárháza, annál nagyobb sávszélességet is igényel a kihasználásuk. Ahhoz, hogy egy távoli számítógépről (az internet térben elszórt számítógépek kapcsolata) élvezhető minőségben nézhessen egy videót, nagy mennyiségű adatot kell folyamatosan letöltenie onnan. Mivel az interneten nagyjából úgy áramolnak az adatok, ahogy egy vezetékben a víz, ha szökőkutat akarunk a kertünkbe, nagy átmérőjű csőre van szükségünk.

 

Mit nevezünk szélessávú internet kapcsolatnak?

A szélessávú internet kapcsolatok közös jellemzője, hogy az adatátviteli sebességük a hagyományos, telefonos kapcsolódási mód (analóg: max.: 56 kbps ISDN: 64 kbps, ISDN2 (multilink): 128 kbps) többszöröse is lehet. Ráadásul szinte mindegyikből választhatunk magunknak különféle sebességű verziókat, igényeink szerint. Manapság leggyakrabban, ha szélessávú internetkapcsolatról beszélünk, akkor az ADSL, a kábeltévé, és a mikrohullám internetkapcsolatokról hallhatunk a legtöbbet, noha már ma is működőképes kapcsolat valósulhat meg elektromos vezetéken vagy akár gázvezetéken is. A jelenlegi hivatalos definíció szerint szélessávnak tekinthető az az internet kapcsolat, amely minimum 256 kbps letöltési sebességet biztosít a szolgáltatótól az egyéni előfizető irányába.

A szélessávú internetet használók aránya 2005 óta dinamikusan növekszik, 2007-re például már a magyar háztartások kb. 20-25%-ában volt internet hozzáférés, nagyrészt ADSL, illetve kisebb arányban kábeles. Ugyanakkor a növekedés korántsem biztató, összehasonlítva az európai átlaggal, ahol nálunk sokkal többen részesedhetnek az információs társadalom áldásaiból.