Mennyibe kerül ma Magyarországon a szélessávú internet-előfizetés?

Az elmúlt években a szélessávú internet-hozzáférés díjai folyamatosan csökkenő tendenciát mutatnak. Ma már az alapszintű szélessávú kapcsolathoz (pl. az 1-2 Mbit/s sebesség) 2-3000 Ft-os havidíj ellenében juthatunk hozzá.

A használt technológiától, a sávszélesség nagyságától, a szolgáltatás minőségétől és tartalmától, a hűségnyilatkozat időtartamától, az előfizető jogi státuszától (magánszemély vagy cég), valamint az előfizetés használóinak számától függően azonban a díjak viszonylag széles skálán mozoghatnak.

A szélessávú kapcsolat tartozékainak (pl. modem, kábel stb.), illetve telepítésének költségeit a szolgáltatók általánosságban 1-2 éves hűségnyilatkozat aláírása esetén elengedik. (Ha az ezzel járó feltételeket nem vállaljuk, akkor bekötéskor néhány ezer forintos egyszeri díjjal kell számolnunk.)

A lakhelyünkön, illetve munkahelyünkön elérhető szolgáltatók konkrét ajánlatairól és árairól részletesebben a Szolgáltatáskereső segítségével tájékozódhatunk.


Milyen infrastrukturális beruházások szükségesek még a szélessávú internet-hozzáférés használatához? Milyen egyéb költségek merülhetnek fel?

A szélessávú internetezéshez - a közvetlenül a kapcsolódáshoz szükséges eszközökön (modem, aktív hálózati kapcsolat stb.) kívül - mindössze egy közepes teljesítményű számítógépre van szükségünk. Ma már a használt számítógépek nagy része is alkalmas internetezésre. Egyéb beruházást a világháló szélessávú elérése nem igényel.


Hogyan őrizzük meg számítógépünk biztonságát szélessávú internet-hozzáférés esetén?

Az állandó online kapcsolat, ami egyfelől a szélessávú internet-hozzáférés legnagyobb előnye, a vírusok és illetéktelen betörések miatt egyben a legnagyobb veszélyforrása is. Jó tudni, hogy a biztonsági kérdések kizárólag Windows operációs rendszerű számítógépeken merülnek fel, a Mac OS (amit csak relatíve drágább Macintosh számítógpekhez kaphatunk) és az ingyenes Linux alapú rendszerek önmagukban is képesek a fenyegetések 95%-nak kiszűrésére.

Ugyanakkor a mai biztonságtechnikai eszközöknek és alkalmazásoknak köszönhetően, megfelelő odafigyeléssel és törődéssel, kielégítő védelmet biztosíthatunk számítógépünk számára.

A hatékony védekezés fortélyait a Számítógép-védelem rovat segítségével sajátíthatjuk el.