Manapság a teljes e-mail forgalom 50-60 százalékát a kéretlen elektronikus levelek (spamek) teszik ki. Vagyis az e-mailes kommunikációra fordított hálózati erőforrások fele tulajdonképpen kárba vész. Egyes felmérések szerint a spamek által okozott károk évente több tízmilliárd dollárban mérhetők.

Elegünk van a zavaró a reklámokból? E-mailes postafiókunk nap, mint nap spamekkel telik meg? Vagy nem szeretnénk, ha gyermekünk szexuális tartalmú weboldalakat nézegetne? Minderre megoldást jelenthet a tartalomszűrés. Az idegesítő, nem kívánatos tartalmak ellen többféleképpen védekezhetünk: böngészőnk megfelelő beállításával, vagy akár önálló tartalomszűrő programokkal.

Szélessávon

A szélessávú hozzáférés adta gyors adatátvitel, illetve állandó internetkapcsolat egyfelől óriási lehetőség, másrészt viszont nagyban segíti a világhálón áramló nem kívánatos, sokszor idegesítő és káros tartalmak terjedését. Annak érdekében, hogy megfelelően kihasználhassuk a szélessávban rejlő előnyöket, és az internetezésre fordított időnket, energiánkat, pénzünket valóban hasznos, értékes és szórakoztató dolgokra fordíthassuk, ne feledkezzünk meg a tartalmak megfelelő szűréséről.


Bővebben a spamek szűréséről

A spamek elleni védekezés lényeges része, hogy ne tegyük nyilvánossá e-mail címünket az interneten. A spamküldő cégek egy része ugyanis olyan ügynökségektől jut hozzá a címekhez, amelyek weboldalakról, csevegő-fórumokról vagy nyilvánosan elérhető címtárakból gyűjtik össze ezeket.

Ha egyes esetekben mégis szükséges megadnunk az e-mail címünket, például regisztrálunk egy honlapon, vagy részt veszünk egy promóciós játékban, akkor erre a célra érdemes létrehoznunk egy második e-mail címet is (pl. ingyenes e-mail-szolgáltatások segítségével).

A fentiek mellett pedig az egyik legfontosabb "aranyszabály", hogy soha ne válaszoljunk a spamekre, sőt leiratkozni se próbáljunk róluk. Ezzel ugyanis többnyire csupán azt érjük el, hogy a spamküldő megbizonyosodjon róla: valóban létező postafiókot talált, amelyet a jövőben is érdemes kéretlen levelekkel bombáznia.

Természetesen a megelőzésre tett erőfeszítéseink ellenére, nagy valószínűséggel mindig akad néhány spam, amely nem kerül el minket. A mégis beérkezett kéretlen levelekkel szemben a különböző szűrőalkalmazásokkal és -beállításokkal védekezhetünk. A Windowshoz tartozó Microsoft Outlook például gyakori mondatok alapján képes kiválogatni a kereskedelmi, illetve pornográf tartalmú leveleket, és automatikusan oda helyezi azokat, ahova kívánjuk: a kijelölt spamgyűjtő mappába vagy akár a kukába. Ugyanígy az ingyenes e-mail-szolgáltatások többsége is lehetővé teszi ma már a spamszűrést. Ezekkel a beállításokkal, ha teljesen nem is szűnik meg, de mindenképpen mérséklődik a spamáradat.

A levelezőrendszerek megfelelő beállításain túl önálló spamszűrő segédprogramokkal is védekezhetünk. Számos ilyen alkalmazást, illetve részletesebb információkat a témáról a spam.lap.hu oldalon találhatunk.


Mit tegyünk ha mégis kéretlen levelet kaptunk?

A Nemzeti Hírközlési Hatóságnak kell bejelenteni a spammelés tényét. Ezt leggyorsabban e-mailben tehetjük meg, figyelve a következőkre:

Ha úgy érezzük, személyes adataink is sérülnek - pl. saját és nem céges e-mailt bombáznak -, akkor bátran írjunk az adatvédelmi biztosnak is a következő e-mail címre:


Bővebben a kéretlen reklámok elhárításáról

Az internetezés kellemes élményét számos esetben zavarják meg a kéretlenül képernyőnkre kerülő reklámok. Ezért az idegesítő jelenségért többnyire az úgynevezett kémprogramok felelősek. Részletesebb bemutatásuk, illetve ellenük való védekezés leírása a Számítógép-védelem rovatban található.

Kiegészítő megoldásként a kéretlen hirdetéseket tartalmazó felugró ablakok blokkolására számos hatékony szoftver létezik; a biztonság kedvéért érdemes valamelyiket feltelepíteni a gépünkre, bár ez azzal a kis kellemetlenséggel jár, hogy a nem veszélyes felugró ablakokat is letiltja a program (így ezek felnyitását külön engedélyezni kell).

 

Bővebben a gyermekek védelméről

Az interneten számos korhatáros, a gyermekeinkre káros tartalom található. Éppen emiatt kiemelten fontos megfelelő figyelmet fordítanunk gyermekeink védelmére. Erre többféle lehetőségünk is adódik.

Első lépésként az internetes böngészőben letilthatunk bizonyos weboldalakat. Ez azonban nyilvánvalóan nem elegendő védekezés, hiszen képtelenség számba venni minden egyes honlapot, amely veszélyforrást jelenthet.

Ezért következő lépésben ajánlatos olyan keresőt használnunk, amelynél beállíthatjuk, hogy bizonyos felnőtt tartalmakat ne soroljon fel a találatok között.

Végül, de nem utolsó sorban számtalan önálló program létezik, amelyeket kifejezetten az interneten elérhető tartalmak szűrésére fejlesztettek ki. Olyan ez, mint a tévékben a korhatárt jelző feliratok és jelzések.

A témában további információk, illetve letölthető alkalmazások, programok találhatók még a Barátságos Internet Fórum honlapján, az internetbiztonsag.lap.hu, illetve a spam.lap.hu oldalakon.