A kártékony programok száma naponta átlagosan 80 darabbal nő. 

A vírusok, kémprogramok és hackerek csak arra várnak, hogy csatlakozzunk a világhálóra, és máris keresik "védelmi vonalaink" gyenge pontjait. Sajnos tökéletes védelem valószínűleg nem létezik, megfelelő odafigyeléssel azonban jó eséllyel megvédhetjük számítógépünk épségét az interneten leselkedő veszélyektől. A hatékony védelem legbiztosabb módja, ha a rendelkezésre álló védelmi eszközöket (vírusirtók, kémprogram-eltávolítók és tűzfalprogramok) kombinálva használjuk.


Szélessávon

A védekezés minden internetre csatlakozatott számítógépnél elengedhetetlen. Fokozottan igaz ez szélessávú hozzáférés esetén, hiszen a folyamatos internetkapcsolat tulajdonképpen olyan, mintha egyfolytában a támadások tűzvonalában tartózkodnánk. Ugyanakkor az is igaz, hogy a gyors és folyamatos kapcsolat egyben nagyobb biztonságot is jelenthet. A vírusok, kémprogramok és hackerek ugyanis mindig újabbnál újabb módszerekkel támadnak, ami ellen csak a valóban naprakész, és folyamatosan frissített védelmi eszközökkel védekezhetünk hatékonyan.


Mit árthatnak nekem?

A számítógépünk épségére kártékony programok, valamint az illetéktelen behatolók (hackerek) számos módon okozhatnak kárt számunkra. Állományokat törölhetnek a merevlemezünkről, működésképtelenné tehetik a számítógépünket, hogy csak a legegyszerűbbeket említsük. A technika azonban itt nem áll meg, vannak még kifinomultabb módszerek. A kémprogramokat például elsősorban reklámcélokra találták ki, segítségükkel megfigyelhetőek az internetezési szokásaink, ezáltal kéretlen hirdetéseket jeleníthetnek meg a képernyőnkön, átállíthatják böngészőnket, és számos hasonló kellemetlenséggel keserítik meg internetezésünket.

Még komolyabb probléma azonban, amikor a különböző programok, illetve a hackerek titkos kódjainkhoz (pl. online banking jelszavunk) férnek hozzá, és akár konkrét pénzbeli kárt okoznak számunkra. Nem beszélve arról, ha tudtunkon kívül internetes bűncselekményre "veszik rá" számítógépünket: például azon keresztül törnek fel nemzetbiztonsági rendszereket.


Bővebben a vírusvédelemről

Első lépésben telepítsünk egy megbízható vírusirtót, majd legalább néhány naponta egyszer frissítsük adatbázisát, hogy a legújabb vírusokat is felismerje. (A legtöbb vírusirtónál beállítható, hogy önmaga automatikusan frissítse adatbázisát.)

Megfelelő beállítások esetén a vírusirtó állandóan figyelemmel kíséri a számítógépen zajló eseményeket, a küldött és fogadott e-maileket, és azonnal jelez, ha vírust észlel. Ettől függetlenül hetente legalább egyszer futtassunk le egy víruskeresést, és ellenőrizzük, hogy számítógépünk nem fertőzött-e.

Jelenleg az egyik legnépszerűbb ingyenesen letölthető vírusirtó program az AVG Free Edition.

A valóban hatékony védekezéshez azonban a fentieken túl néhány további "szabályt" is érdemes betartani.

Ezek közül talán a legegyszerűbben teljesíthető, hogy a számítógépünkbe kerülő adathordozókon (CD, floppy-lemez, pendrive stb.) tárolt állományokat minden esetben ellenőrizzük futtatás, illetve megnyitás előtt, hogy nem tartalmaznak-e vírust.

Soha ne nyissunk meg úgy e-mailhez csatolt küldeményt, hogy nem ismerjük annak funkcióját. Akkor sem, ha a feladó alapján úgy tűnik, ismerőstől kaptuk a levelet. Különösen legyünk óvatosak az .exe, a .com, a .bat, a .pif és a .vbs kiterjesztésű fájlokkal. Ahhoz, hogy ezeket felismerhessük, tiltsuk meg a Windowsnak a fájlkiterjesztések elrejtését.

Gondolkodás nélkül töröljünk minden olyan e-mailt, amelynek nincs feladója, és azokat is, amely általunk ismert személytől érkezett, azonban tárgyában idegen nyelvű vagy értelmetlen szöveget tartalmaz.

Az Internet Explorerben a biztonsági szintet legalább közepesre (Medium) állítsuk be. (Ha ennél magasabbra állítjuk a biztonsági szintet, eőofordulhat, hogy bizonyos internetes tartalmakat csak részlegesen érünk el.)

Végül folyamatosan frissítsük operációs rendszerünket (pl. Windows), számos "kártevő" ugyanis a rendszerben rejlő hibákat, apró biztonsági lyukakat használja ki a beférkőzéshez. Az operációs rendszerek gyártóinak frissítései pedig éppen ezeket a hibákat javítják ki. A frissítések a gyártók honlapjairól érhetőek el, legtöbbször közvetlenül a startmenüben megtalálható Frissítés (Update) gomb megnyomásával.

Vírusvédelem témában érdemes ellátogatni a VírusHíradó, a virus.lap.hu, az internetbiztonsag.lap.hu oldalakra, valamint a Biztonság portálra. Ezeken további védelmi programokat, számos hasznos tippet és információt érhetünk el.

 

Bővebben a kémprogram-védelemről

A kémprogramok elleni hatékony védekezéshez a vírusirtókon túl általában további programokra is szükségünk van. Az egyik legnépszerűbb kémprogram-eltávolító a szintén ingyenesen letölthető Ad-Aware. Az Ad-Aware nem fut folyamatosan a számítógépen, ezért ennek adatbázisát is frissítsük rendszeresen, és segítségével legalább hetente egyszer ellenőrizzük, hogy nem "kémkedik-e" valaki adataink után.

További információért a kémprogramok esetében is érdemes ellátogatni az internetbiztonsag.lap.hu oldalra, valamint a Biztonság portálra.


Bővebben a hackerekkel szembeni védekezésről

Az illetéktelen behatolókkal, hackerekkel szemben leghatékonyabban a tűzfal programokkal védekezhetünk. A tűzfalak tulajdonképpen áthatolhatatlan védelmi hálózattal veszik körül számítógépünket, mint a filmekben a bankok páncéltermeit.

Tűzfalunk telepítése után, annak megfelelő működését önmegtámadással ellenőrizhetjük. Az öntámadás lényege, hogy az "áltámadó" program olyan betörést szimulál, amely a védelmi rendszer résein keresztül igyekszik beférkozni. A próba lényege éppen ezeknek a réseknek a megtalálása. A legjobb hír, amit egy próba során közölhet velünk a program, hogy nem létezik ilyen gép. Ez azt jelenti, hogy egyetlen rést sem talált.

Az egyik legnépszerűbb ingyenesen letölthető tűzfalprogram a Kerio, továbbiakat, illetve öntámadást szimuláló alkalmazásokat, valamint bővebb információt a témában az internetbiztonsag.lap.hu oldalon, valamint a Biztonság portálon portálon találunk még.